Жазда, күн ыстықта адам ағзасы жиі құрғайды. Ағзаға жетілмеген тиімділікті толтырып, шыңдаудың жолы жетерлік. Лимонад, су, шырын мен сүт, кейде суық не ыстық шай, газдалған сусын ішеміз. Ата-әжелер шопты кеттік деп ыстық күнде ыстық шай ішіп жатыр. Қай уақытта осы сусын түрлерінің қайсысы ашылып, қандыруға жақсырақ, қайсысы ағзаға тез қуат береді?
Ең бірінші асқақтау деген не, соған мән берейік. Шөлдеу дегеніміз - ағзаға су жетпей, қанның құрылуы. Адам ағзасы соны сигнал түрінде белгіленді. Кейін, бізге тез қорытылып барып қанға жылдам сіңіруді жетілдіру керек. Қолдана алады, кей сусынды ішсек, тез тез қанады, енді бір ішсек, шөл қанбай, қайта-қайта іше береміз.
Тасмания университеті мен Гарвард қоғамдық тамақтану мектебі ғалымдарының мұнда бір зерттеуде ең жақсы сұхбат ретінде кәдімгі суды таңдаған екен. Ол ғалымдардың қабылдауы, ыстық күнде тәтті сусын мен сүт ішуден оларды тыйыла тұрған дұрыс. Жұмыс тәтті сусын мен шырынның бірлескен келісімсу көп әрі аса шөл қандырмайды. Қант диабетіне шалдықтыруы мүмкін.
Сусындардың тамақтануын қалай басатын бағалау және метрикасын өлшеудің тәсілін таба алмай ғалымдар ұзақ жүрді. Алайда жақында ғана Ұлыбритания зерттеушілері төмендегі өлшемді өлшейтін метраны анықтап, оны гликемия индексі деп атайды. Сусынның бұл индексі жоғары болған сайын, қанға сіңуі де төмен болмақ. Ғалымдар есептеудің басы ретінде суды алған екен.