Квас - ежелгі славян сусыны. Бұл сыраға алкогольсіз жауап. Онда этил спирті жүреді, бірақ дозасы шамалы - орта есеппен 1,2%. Бұл ашыту процесіне байланысты. Ыстық ауа -райында бұл қышқыл сусын таптырмайтын болады. Квастың пайдасы мен зиянын қарастырыңыз.
Оның екі негізгі түрі бар: жеміс пен нан. Мүмкін, бал мен желкек қосылған. Нан квасы қара бидай ұны, қант, уыт, ашытқы, ашытылған нан, су мен сүт қышқылды бактериялардан тұрады. Жемістер мен жидектер ашыту арқылы шырын немесе жеміс сусыны негізінде дайындалады. Пайдасы сусынның химиялық құрамымен анықталады. Қара бидай қоректік заттарға өте бай. Оның құрамында фосфор, кальций, темір, мырыш, марганец, кобальт бар.
Сонымен қатар көкөніс квасы бар. Бұл ағзаға өте дәмді және пайдалы. Ол әдетте қызылшадан дайындалады. Мұндай квастың пайдасы даусыз, өйткені ол бүйректегі тастарды тамаша алып тастайды, қан тамырларының бітелуін болдырмайды және бауырды тазартады. Бұл сонымен қатар салмақ жоғалтуға көмектеседі және жоғары қан қысымына көмектеседі. Дегенмен, квас уролития немесе подаградан зардап шегетіндерге зиян тигізуі мүмкін. Квас үш жасқа дейінгі балаларға және гастрит немесе циррозбен ауыратын ересектерге ұсынылмайды.
Квас осы топқа кірмейтіндерге пайдалы. Оның құрамында көптеген құнды ферменттер бар және В1, РР дәрумендерінің көп пайызы, каротин, рибофлавин және амин қышқылдары бар. Ол шөлді керемет басады, метаболизмді қалыпқа келтіреді. Квас ас қорыту мен жүрек-тамыр жүйесіне жақсы әсер етеді, иммундық жүйені нығайтады және жалпы әл-ауқатқа жақсы әсер етеді. Оның үстіне, бұл өте қоректік сусын. Ол күшті қалпына келтіреді және шаршауды басады.
Әрине, егер табиғи болса, квастың пайдасы максималды болады. Өкінішке орай, бұл дүкендерде әрқашан бола бермейді. Сондықтан сіз квасты өзіңіз жасай аласыз. Есіңізде болсын, ол екі күннен аспайды. Бұл нәзіктік - квастың зияны. Жазда бұл сусынның әуесқойларын әр бұрышта қауіп күтеді. Шындығында, квас тартпасы әрдайым жаңа бола бермейді, дәлірек айтсақ, 30 градус ыстықта оның сақтау мерзімі едәуір қысқарады және бұл ондағы патогенді бактериялардың дамуына толы. Осыны ескере отырып, сіз шөлдеудің жетегіне соқыр түрде ермеуіңіз керек.
Енді сіз квастың пайдасы мен зиянын білесіз. Бұл ерекше сусынды үйде дайындаңыз және оның дәмі мен емдік қасиеттерін бағалаңыз.
Дереккөз:https://kk.healthy-food-near-me.com/